108 Names of Lord Rama, 300 Unique Lord Rama Names. भगवान राम हिंदुओं के सबसे अधिक पूजे जाने वाले देवताओं में से एक हैं और महाकाव्य रामायण के नायक हैं। यहां भगवान राम के 108 नामों की सूची दी गई है, जिन्हें सामूहिक रूप से भगवान राम की अष्टोत्तर शतनामावली के रूप में जाना जाता है।
NO | SANSKRIT NAME | ENGLISH NAME | NAME MANTRA |
1 | हरि | Hari | ॐ हरये नमः। |
2 | हरकोदण्डखण्डन | Harakodandakhandana | ॐ हरकोदण्डखण्डनाय नमः। |
3 | स्मृतसर्वाघनाशन | Smrita Sarvaghanashana | ॐ स्मृतसर्वाघनाशनाय नमः। |
4 | स्मितवक्त्र | Smitavaktra | ॐ स्मितवक्त्राय नमः। |
5 | स्त्रिलोकात्मा | Trilokatma | ॐ त्रिलोकात्मने नमः। |
6 | सौम्य | Soumya | ॐ सौम्याय नमः। |
7 | सेतुकृते | Setukrute | ॐ सेतुकृते नमः। |
8 | सुमित्रापुत्रसेवित | Sumitraputra Sevita | ॐ सुमित्रापुत्रसेविताय नमः। |
9 | सुन्दर | Sundara | ॐ सुन्दराय नमः। |
10 | सुग्रीवेप्सितराज्यद | Sugreevepsita Rajyada | ॐ सुग्रीवेप्सितराज्यदाय नमः। |
11 | सर्वापगुणवर्जित | Sarvapagunavarjita | ॐ सर्वापगुणवर्जिताय नमः। |
12 | सर्वयज्ञाधिप | Sarvayagyadhipa | ॐ सर्वयज्ञाधिपाय नमः। |
13 | सर्वपुण्याधिकफल | Sarva Punyadhikaphala | ॐ सर्वपुण्याधिकफलाय नमः। |
14 | सर्वदेवादिदेव | Sarvadevadideva | ॐ सर्वदेवादिदेवाय नमः। |
15 | सर्वदेवात्मक | Sarvadevatmaka | ॐ सर्वदेवात्मकाय नमः। |
16 | सर्वदेवस्तुत | Sarvadevastuta | ॐ सर्वदेवस्तुताय नमः। |
17 | सर्वतीर्थमय | Sarvatirthamaya | ॐ सर्वतीर्थमयाय नमः। |
18 | सप्ततालप्रभेत्ता | Saptatalaprabhetta | ॐ सप्ततालप्रभेत्रे नमः। |
19 | सदाहनुमदाश्रित | Sada Hanumadashrita | ॐ सदाहनुमदाश्रिताय नमः। |
20 | सत्यव्रत | Satyavrata | ॐ सत्यव्रताय नमः। |
21 | सत्यविक्रम | Satyavikrama | ॐ सत्यविक्रमाय नमः। |
22 | सत्यवाचे | Satyavache | ॐ सत्यवाचे नमः। |
23 | सच्चिदानन्दविग्रह | Sachidananda Vigraha | ॐ सच्चिदानन्दविग्रहाय नमः। |
24 | श्रीराम | Shree Rama | ॐ श्रीरामाय नमः। |
25 | श्रीमते | Shrimate | ॐ श्रीमते नमः। |
26 | श्यामाङ्ग | Shyamanga | ॐ श्यामाङ्गाय नमः। |
27 | शूर | Shoora | ॐ शूराय नमः। |
28 | शिवलिङ्गप्रतिष्ठाता | Shivalingapratishthata | ॐ शिवलिङ्गप्रतिष्ठात्रे नमः। |
29 | शाश्वत | Ramabhadra | ॐ शाश्वताय नमः। |
30 | शरणत्राणतत्पर | Sharanatrana Tatpara | ॐ शरणत्राणतत्पराय नमः। |
31 | व्रतधर | Vratadhara | ॐ व्रतधराय नमः। |
32 | वेदान्तसार | Vedantasara | ॐ वेदान्तसाराय नमः। |
33 | वेदात्मा | Vedatma | ॐ वेदात्मने नमः। |
34 | विश्वामित्रप्रिय | Vishwamitrapriya | ॐ विश्वामित्रप्रियाय नमः। |
35 | विराधवधपण्डित | Viradhavadhapandita | ॐ विराधवधपण्डिताय नमः। |
36 | विभीषणपरित्राता | Vibheeshanaparitrata | ॐ विभीषणपरित्रात्रे नमः। |
37 | वालिप्रमथन | Valipramathana | ॐ वालिप्रमथनाय नमः। |
38 | वाग्मिने | Vagmine | ॐ वाग्मिने नमः। |
39 | वरप्रद | Varaprada | ॐ वरप्रदाय नमः। |
40 | रामभद्र | Ramabhadra | ॐ रामभद्राय नमः। |
41 | रामचन्द्र | Ramachandra | ॐ रामचन्द्राय नमः। |
42 | राजेन्द्र | Rajendra | ॐ राजेन्द्राय नमः। |
43 | राजीवलोचन | Rajeevalochana | ॐ राजीवलोचनाय नमः। |
44 | राघव | Raghava | ॐ राघवाय नमः। |
45 | रघुपुङ्गव | Raghupungava | ॐ रघुपुङ्गवाय नमः। |
46 | यज्विने | Yajvane | ॐ यज्विने नमः। |
47 | मृतवानरजीवन | Mrutavanarajeevana | ॐ मृतवानरजीवनाय नमः। |
48 | मुनिसंस्तुत | Munisanstuta | ॐ मुनिसंस्तुताय नमः। |
49 | मितभाषी | Mitabhashi | ॐ मितभाषिणे नमः। |
50 | मायामारीचहन्ता | Mayamareechahanta | ॐ मायामारीचहन्त्रे नमः। |
51 | मायामानुषचारित्र | Mayamanushacharitra | ॐ मायामानुषचारित्राय नमः। |
52 | महोदर | Mahodara | ॐ महोदराय नमः। |
53 | महायोगी | Mahayogi | ॐ महायोगिने नमः। |
54 | महाभुज | Mahabhuja | ॐ महाभुजाय नमः। |
55 | महापुरुषाय | Mahapurusha | ॐ महापुरुषाय नमः। |
56 | महादेवादिपूजित | Mahadevadipujita | ॐ महादेवादिपूजिताय नमः। |
57 | महादेव | Mahadeva | ॐ महादेवाय नमः। |
58 | भवरोगस्य भेषजम् | Bhavarogasya Bheshajam | ॐ भवरोगस्य भेषजाय नमः। |
59 | ब्रह्मण्य | Brahmanya | ॐ ब्रह्मण्याय नमः। |
60 | पूर्वभाषी | Purvabhashi | ॐ पूर्वभाषिणे नमः। |
61 | पुराणपुरुषोत्तम | Puranapurushottama | ॐ पुराणपुरुषोत्तमाय नमः। |
62 | पुण्योदय | Punyodaya | ॐ पुण्योदयाय नमः। |
63 | पुण्यचारित्रकीर्तनाय | Punyacharitra Keertana | ॐ पुण्यचारित्रकीर्तनाय नमः। |
64 | पीतवासा | Peetavasa | ॐ पीतवाससे नमः। |
65 | पितृभक्त | Pitrabhakta | ॐ पितृभक्ताय नमः। |
66 | पारग | Paraga | ॐ पारगाय नमः। |
67 | पार | Para | ॐ पाराय नमः। |
68 | परेश | Paresha | ॐ परेशाय नमः। |
69 | परात्पर | Paratpara | ॐ परात्पराय नमः। |
70 | पराकाश | Parakasha | ॐ पराकाशाय नमः। |
71 | परस्मै | Parasme | ॐ परस्मै नमः। |
72 | परमात्मा | Paramatma | ॐ परमात्मने नमः। |
73 | परमपुरुषाय | Paramapurusha | ॐ परमपुरुषाय नमः। |
74 | परब्रह्म | Parabrahma | ॐ परब्रह्मणे नमः। |
75 | परंधाम | Paramdhama | ॐ परंधाम्ने नमः। |
76 | परंज्योति | Paramjyoti | ॐ परंज्योतिषे नमः। |
77 | धीरोदात्तगुणोत्तम | Dheerodatta Gunottama | ॐ धीरोदात्तगुणोत्तमाय नमः। |
78 | धन्वी | Dhanvi | ॐ धन्विने नमः। |
79 | धनुर्धर | Dhanurdhara | ॐ धनुर्धराय नमः। |
80 | दुषणत्रिशिरोहन्ता | Dooshanatrishirohanta | ॐ दूषणत्रिशिरोहन्त्रे नमः। |
81 | दान्त | Danta | ॐ दान्ताय नमः। |
82 | दशग्रीवशिरोहर | Dashagreeva Shirohara | ॐ दशग्रीवशिरोहराय नमः। |
83 | दयासार | Dayasara | ॐ दयासाराय नमः। |
84 | दण्डकारण्यकर्तन | Dandakaranya Kartana | ॐ दण्डकारण्यकर्तनाय नमः। |
85 | त्रिविक्रम | Trivikrama | ॐ त्रिविक्रमाय नमः। |
86 | त्रिलोकरक्षक | Trilokarakshaka | ॐ त्रिलोकरक्षकाय नमः। |
87 | त्रिमूर्ति | Trimurti | ॐ त्रिमूर्तये नमः। |
88 | त्रिगुणात्मक | Trigunatmaka | ॐ त्रिगुणात्मकाय नमः। |
89 | ताटकान्तक | Tatakantaka | ॐ ताटकान्तकाय नमः। |
90 | जैत्र | Jaitra | ॐ जैत्राय नमः। |
91 | जितेन्द्रिय | Jitendriya | ॐ जितेन्द्रियाय नमः। |
92 | जितामित्र | Jitamitra | ॐ जितामित्राय नमः। |
93 | जितवाराशय | Jitavarashaya | ॐ जितवाराशये नमः। |
94 | जितमित्र | Jitamitra | ॐ जितमित्राय नमः। |
95 | जितक्रोधा | Jitakrodha | ॐ जितक्रोधाय नमः। |
96 | जामदग्न्यमहादर्पदलन | Jamadagnya Mahadarpadalana | ॐ जामदग्न्यमहादर्पदलनाय नमः। |
97 | जानकीवल्लभ | Janakivallabha | ॐ जानकीवल्लभाय नमः। |
98 | जरामरणवर्जित | Jaramarana Varjita | ॐ जरामरणवर्जिताय नमः। |
99 | जयन्तत्राणवरद | Jayantatranavarada | ॐ जयन्तत्राणवरदाय नमः। |
100 | जनार्दन | Janardana | ॐ जनार्दनाय नमः। |
101 | जगद्गुरु | Jagadguru | ॐ जगद्गुरवे नमः। | |
102 | चित्रकूटसमाश्रय | Chitrakoot Samashraya | ॐ चित्रकूटसमाश्रयाय नमः। | |
103 | खरध्वंसी | Kharadhwamsi | ॐ खरध्वंसिने नमः। | |
104 | कौसलेय | Kausaleya | ॐ कौसलेयाय नमः। | |
105 | ऋक्षवानरसङ्घाती | Rikshavanara Sanghati | ॐ ऋक्षवानरसङ्घातिने नमः। | |
106 | आदिपुरुष | Adipurusha | ॐ आदिपुरुषाय नमः। | |
107 | अहल्याशापशमन | Ahalyashapashamana | ॐ अहल्याशापशमन नमः। | |
108 | अनन्तगुणगम्भीर | Anantaguna Gambhira | ॐ अनन्तगुणगम्भीराय नमः। | |