Mahadev Name in Sanskrit भगवान शिव के 108 नाम: भगवान शिव को कई नामों से जाना जाता है। वैदिक ग्रंथों में से एक, शिव पुराण में भगवान शिव के लिए 108 संस्कृत नाम शामिल हैं, जिनमें से प्रत्येक भगवान शिव के एक विशेष गुण का प्रतीक है। वैदिक परंपरा के अनुसार 108 अंक शुभ है। भगवान शिव को कई नामों से जाना जाता है। भगवान शिव के 108 नाम, जिन्हें सामूहिक रूप से भगवान शिव की अष्टोत्तर शतनामावली के रूप में जाना जाता है।
No | Sanskrit Name | English Name | Name Mantra |
1 | शिव | Shiva | ॐ शिवाय नमः। |
2 | महेश्वर | Maheshwara | ॐ महेश्वराय नमः। |
3 | शंभवे | Shambhu | ॐ शंभवे नमः। |
4 | पिनाकिने | Pinakin | ॐ पिनाकिने नमः। |
5 | शशिशेखर | Shashi shekhara | ॐ शशिशेखराय नमः। |
6 | वामदेवाय | Vamadeva | ॐ वामदेवाय नमः। |
7 | विरूपाक्ष | Virupaksha | ॐ विरूपाक्षाय नमः। |
8 | कपर्दी | Kapardi | ॐ कपर्दिने नमः। |
9 | नीललोहित | Nilalohita | ॐ नीललोहिताय नमः। |
10 | वृषभारूढ़ | Vrishbharudh | ॐ वृषभारूढाय नमः। |
11 | भस्मोद्धूलितविग्रह | Bhasmodhulitavigrah | ॐ भस्मोद्धूलितविग्रहाय नमः। |
12 | सामप्रिय | Samapriya | ॐ सामप्रियाय नमः। |
13 | स्वरमयी | Swaramayi | ॐ स्वरमयाय नमः। |
14 | त्रयीमूर्ति | Trayimurti | ॐ त्रयीमूर्तये नमः। |
15 | अनीश्वर | Anishvara | ॐ अनीश्वराय नमः। |
16 | सर्वज्ञ | Sarvagya | ॐ सर्वज्ञाय नमः। |
17 | परमात्मा | Paramatma | ॐ परमात्मने नमः। |
18 | सोमसूर्याग्निलोचन | Somasuryaagnilochana | ॐ सोमसूर्याग्निलोचनाय नमः। |
19 | हवि | Havi | ॐ हविषे नमः। |
20 | यज्ञमय | Yagyamaya | ॐ यज्ञमयाय नमः। |
21 | मृत्युंजय | Mrityunjaya | ॐ मृत्युंजयाय नमः। |
22 | सूक्ष्मतनु | Sukshamatanu | ॐ सूक्ष्मतनवे नमः। |
23 | जगद्व्यापी | Jagadvyapi | ॐ जगद्व्यापिने नमः। |
24 | जगद्गुरू | Jagadguru | ॐ जगद्गुरुवे नमः। |
25 | व्योमकेश | Vyomakesha | ॐ व्योमकेशाय नमः। |
26 | महासेनजनक | Mahasenajanaka | ॐ महासेनजनकाय नमः। |
27 | चारुविक्रम | Charuvikrama | ॐ चारुविक्रमाय नमः। |
28 | रुद्र | Rudra | ॐ रुद्राय नमः। |
29 | भूतपति | Bhootapati | ॐ भूतपतये नमः। |
30 | स्थाणु | Sthanu | ॐ स्थाणवे नमः। |
31 | भीम | Bheema | ॐ भीमाय नमः। |
32 | परशुहस्त | Parshuhasta | ॐ परशुहस्ताय नमः। |
33 | मृगपाणी | Mrigpaani | ॐ मृगपाणये नमः। |
34 | जटाधर | Jattadhar | ॐ जटाधराय नमः। |
35 | कैलाशवासी | Kailashavasi | ॐ कैलाशवासिने नमः। |
36 | कवची | Kawachi | ॐ कवचिने नमः। |
37 | कठोर | Kathor | ॐ कठोराय नमः। |
38 | त्रिपुरान्तक | Tripurantak | ॐ त्रिपुरान्तकाय नमः। |
39 | वृषांक | Vrishanka | ॐ वृषांकाय नमः। |
40 | शंकर | Shankara | ॐ शंकराय नमः। |
41 | शूलपाणी | Shulapani | ॐ शूलपाणये नमः। |
42 | खटवांगी | Khatvangi | ॐ खट्वांगिने नमः। |
43 | विष्णुवल्लभ | Vishnuvallabha | ॐ विष्णुवल्लभाय नमः। |
44 | शिपिविष्ट | Shipivishta | ॐ शिपिविष्टाय नमः। |
45 | अंबिकानाथ | Ambikanatha | ॐ अंबिकानाथाय नमः। |
46 | श्रीकण्ठ | Shrikantha | ॐ श्रीकण्ठाय नमः। |
47 | भक्तवत्सल | Bhaktavatsala | ॐ भक्तवत्सलाय नमः। |
48 | भव | Bhava | ॐ भवाय नमः। |
49 | शर्व | Sharva | ॐ शर्वाय नमः। |
50 | प्रमथाधिप | Pramathadhipa | ॐ प्रमथाधिपाय नमः। |
51 | सोम | Soma | ॐ सोमाय नमः। |
52 | पंचवक्त्र | Panchavaktra | ॐ पंचवक्त्राय नमः। |
53 | सदाशिव | Sadashiva | ॐ सदाशिवाय नमः। |
54 | विश्वेश्वर | Vishveshwara | ॐ विश्वेश्वराय नमः। |
55 | वीरभद्र | Veerabhadra | ॐ वीरभद्राय नमः। |
56 | गणनाथ | Gananatha | ॐ गणनाथाय नमः। |
57 | प्रजापति | Prajapati | ॐ प्रजापतये नमः। |
58 | हिरण्यरेता | Hiranyareta | ॐ हिरण्यरेतसे नमः। |
59 | दुर्धर्ष | Durdharsha | ॐ दुर्धर्षाय नमः। |
60 | गिरीश | Girisha | ॐ गिरीशाय नमः। |
41 | शूलपाणी | Shulapani | ॐ शूलपाणये नमः। |
42 | खटवांगी | Khatvangi | ॐ खट्वांगिने नमः। |
43 | विष्णुवल्लभ | Vishnuvallabha | ॐ विष्णुवल्लभाय नमः। |
44 | शिपिविष्ट | Shipivishta | ॐ शिपिविष्टाय नमः। |
45 | अंबिकानाथ | Ambikanatha | ॐ अंबिकानाथाय नमः। |
46 | श्रीकण्ठ | Shrikantha | ॐ श्रीकण्ठाय नमः। |
47 | भक्तवत्सल | Bhaktavatsala | ॐ भक्तवत्सलाय नमः। |
48 | भव | Bhava | ॐ भवाय नमः। |
49 | शर्व | Sharva | ॐ शर्वाय नमः। |
50 | प्रमथाधिप | Pramathadhipa | ॐ प्रमथाधिपाय नमः। |
51 | सोम | Soma | ॐ सोमाय नमः। |
52 | पंचवक्त्र | Panchavaktra | ॐ पंचवक्त्राय नमः। |
53 | सदाशिव | Sadashiva | ॐ सदाशिवाय नमः। |
54 | विश्वेश्वर | Vishveshwara | ॐ विश्वेश्वराय नमः। |
55 | वीरभद्र | Veerabhadra | ॐ वीरभद्राय नमः। |
56 | गणनाथ | Gananatha | ॐ गणनाथाय नमः। |
57 | प्रजापति | Prajapati | ॐ प्रजापतये नमः। |
58 | हिरण्यरेता | Hiranyareta | ॐ हिरण्यरेतसे नमः। |
59 | दुर्धर्ष | Durdharsha | ॐ दुर्धर्षाय नमः। |
60 | गिरीश | Girisha | ॐ गिरीशाय नमः। |
61 | पूषदन्तभित् | Pushadantabhit | ॐ पूषदन्तभिदे नमः। |
62 | अव्यग्र | Avyagra | ॐ अव्यग्राय नमः। |
63 | सहस्राक्ष | Sahsraksha | ॐ सहस्राक्षाय नमः। |
64 | सहस्रपाद | Sahasrapada | ॐ सहस्रपदे नमः। |
65 | अपवर्गप्रद | Apavargaprada | ॐ अपवर्गप्रदाय नमः। |
66 | अनन्त | Ananta | ॐ अनन्ताय नमः। |
67 | तारक | Taraka | ॐ तारकाय नमः। |
68 | परमेश्वर | Parameshwara | ॐ परमेश्वराय नमः। |
69 | भगवान् | Bhagwaan | ॐ भगवते नमः। |
70 | त्रिलोकेश | Trilokesha | ॐ त्रिलोकेशाय नमः। |
71 | शितिकण्ठ | Shitikantha | ॐ शितिकण्ठाय नमः। |
72 | शिवाप्रिय | Shivapriya | ॐ शिवा प्रियाय नमः। |
73 | उग्र | Ugra | ॐ उग्राय नमः। |
74 | कपाली | Kapali | ॐ कपालिने नमः। |
75 | कामारी | Kamari | ॐ कामारये नमः। |
76 | अंधकारसुर सूदन | Andhakasura Sudana | ॐ अन्धकासुरसृदनाय नमः। |
77 | गंगाधर | Gangadhara | ॐ गंगाधराय नमः। |
78 | ललाटाक्ष | Lalataksha | ॐ ललाटाक्षाय नमः। |
79 | कालकाल | Kalakala | ॐ कालकालाय नमः। |
80 | कृपानिधि | Kripanidhi | ॐ कृपानिधये नमः। |
81 | अहिर्बुध्न्य | Ahirbhudhanya | ॐ अहिर्बुध्न्याय नमः। |
82 | दिगम्बर | Digambara | ॐ दिगंबराय नमः। |
83 | अष्टमूर्ति | Ashtamurti | ॐ अष्टमूर्तये नमः। |
84 | अनेकात्मा | Anekatma | ॐ अनेकात्मने नमः। |
85 | सात्विक | Satvika | ॐ सात्विकाय नमः। |
86 | शुद्धविग्रह | Shuddhavigraha | ॐ शुद्धविग्रहाय नमः। |
87 | शाश्वत | Shashvata | ॐ शाश्वताय नमः। |
88 | खण्डपरशु | Khandaparshu | ॐ खण्डपरशवे नमः। |
89 | अज | Aja | ॐ अजाय नमः। |
90 | पाशविमोचन | Pashvimochana | ॐ पाशविमोचकाय नमः। |
91 | मृड | Mrida | ॐ मृडाय नमः। |
92 | पशुपति | Pashupati | ॐ पशुपतये नमः। |
93 | देव | Deva | ॐ देवाय नमः। |
94 | महादेव | Mahadeva | ॐ महादेवाय नमः। |
95 | अव्यय | Avayaya | ॐ अव्ययाय नमः। |
96 | हरि | Hari | ॐ हरये नमः। |
97 | भगनेत्रभिद् | Bhagnetrabhid | ॐ भगनेत्रभिदे नमः। |
98 | अव्यक्त | Avayayat | ॐ अव्यक्ताय नमः। |
99 | दक्षाध्वरहर | Dakshadhwarahara | ॐ दक्षाध्वरहराय नमः। |
100 | हर | Har | ॐ हराय नमः। |
101 | गिरिश | Girisha | ॐ गिरिशाय नमः। |
102 | अनघ | Anagha | ॐ अनघाय नमः। |
103 | भुजंगभूषण | Bujangabhushana | ॐ भुजंगभूषणाय नमः। |
104 | भर्ग | Bharga | ॐ भर्गाय नमः। |
105 | गिरिधन्वा | Giridhanva | ॐ गिरिधन्वने नमः। |
106 | गिरिप्रिय | Giripriya | ॐ गिरिप्रियाय नमः। |
107 | कृत्तिवासा | krittivasaa | ॐ कृत्तिवाससे नमः। |
108 | पुराराति | Purarati | ॐ पुरारातये नमः। |